Swallowtail Dress

Ik zag bij Laurence een pracht van een jurk, in een pracht van een stof. Tegelijkertijd zag ik dat die prachtige stof  (structuurlinnen) terug binnenkwam bij de Stoffenkamer en stalkte ik Helena met mailtjes. En dag of 2 later zat ze hier in de bus. Zo, zo zacht!


De tropische temperaturen indachtig maakte ik vorige week deze jurk, die me al in het hoofd hangt sinds Annick ze vorig jaar maakte! Het is de Swallowtail Dress van Lil Lux Collection.

Door de zachtheid en luchtigheid van deze stof, is dit een echte hoogzomerjurk die Hanne heel graag draagt!

Ik mag weer!

Voor wie het vergeten is, ik heb 2 kindekes. Het kleinste varkentje ziet u hier zo goed als altijd passeren. Dat is omdat ik voor de tiener lange tijd niks mocht naaien en er al zeker niet over mocht bloggen. Maar de nieuwe collectie van See You at Six bracht daar verandering in! We vielen beide als een blok voor de prachtige collectie en bestelden ze dan ook bijna helemaal. Julie wilde al langer een tule rok en dit was, in combinatie met bijpassende elastiek, precies wat we zochten!

Het maken van zo een rok is heel gemakkelijk, Deborah legde dit al dikwijls uit op facebook en ik kopieerde haar duidelijke uitleg even. Wij gebruikten hier 1 laagje tule minder. Als voering gebruikte is dezelfde kleur Venezia voering, maar je kan ook een dun katoentje of viscose gebruiken.

*Neem je gewenst hoogte + 1cm voor bovenaan.
*Plooi je 3meter stofbreedte tot 1,5meter…..doe dit vier keer.
*Leg de dubbele lagen per twee op elkaar en stik vast aan de zijnaden.
*Schuif dan beide ‘ ongerimpelde rokken in elkaar en naai twee rimpeldraden per zijde. Je hoeft niet te spelden, probeer gewoon je lagen mooi op elkaar te leggen tijdens het naaien van je rimpeldraden.
*Knip je elastiek op maat en sluit.
*Verdeel elastiek en rokpanden in 4 gelijke delen en speld ze vervolgens op die punten aan elkaar met de goede kanten op elkaar ( onderkant elastiek aan bovenkant rok uiteraard!) trek dan je rimpeldraden aan totdat rok en elastiek even breed zijn.
*Verdeel je rimpels gelijkmatig, speld en stik met een rechte elastische steek vast ( bij Pfaff is dat steek nr 2).
*Maak een voering ( in katoen of andere dunne stof) en stik die aan de andere kant van de elastiek
*Overlock de naad en strijk op een milde temperatuur je naden mooi naar beneden

Zoals zowat bij alle dertienjarigen zijn de topjes hier het liefst kort. Ik maakte de Michelle top uit La Maison Victor 2/2017. Julie past mooi in de maat 30 en ik moest daar niets aan veranderen. De stof is van Atelier Brunette en is heerlijk fris voor deze warme dagen.

In tegenstelling tot haar zus, waarbij ik 100 foto’s moet trekken om er 3 fatsoenlijke te hebben, is dat bij Julie niet zo. Ze plakt goed op beeld vind ik en doet niet de hele tijd onozele danskes. 

 

Ik hoop dat ik binnekort nog eens iets voor haar kan maken, want hier geniet ik dubbel en dik van!

Sportdag

Hanne heeft sportdag morgen. Ik had het plan om ze met een gemakkelijk shortje te laten gaan, maar Frank zegt dat het morgen maar 15°C wordt dus moest ik het plan aanpassen.

Hanne heeft veel kleren, laat daar geen twijfel over bestaan. Hanne heeft GEEN sportkleren. Moeder heeft wel een kast vol stof en een computer vol patroontjes, dus werd eindelijk de Mini Hudson Pant van True Bias eens vanonder het stof gehaald.

Ik liet Hanne kiezen tussen de Kaketoes en de Panters van de nieuwste stofjes van Eva Mouton & Bambiblauw. Ik ben altijd zo tevreden over die kwaliteit van stof en de printjes zijn heerlijk! Ze koos voor stoere panters.

Het broekje in mekaar naaien stelt weinig voor, het zat om minder als een uurtje in mekaar. En het kind bewees dat er wel degelijk in gesport kan worden.


Ik vind deze outfit trouwens te tof om enkel te dragen als sportbroekje. Wat denken jullie?

Als Hanne de stof kiest…

Dan komen stofjes die al heel lang in de kast liggen, er eindelijk uit. Over deze was ik erg enthousiast toen ik ze een paar jaar geleden kocht. Maar ondertussen ben ik ze denk ik beu gezien en is het misschien niet helemaal mijn stijl meer. Ook het feit dat we met een grotendeels witte jurk zitten, hield me altijd wel tegen.
Maar goed, in de kast stof liggen vangen is het nu ook niet, dus ik maakte een jurk die al lang op het lijstje stond: De Molly’s Scoop back Dress van Simple Life Pattern Company.

Het patroon is eenvoudig te maken. Het heeft een prachtige lage rug uitsnijding met een smal, rond kraagje. Ik deed wel enkele aanpassingen. Bij het nameten, moest ik volgens de maattabel een 6 jaar maken. Dat klopt schoon met Hanne haar draagmaat uit de winkel. Maar ik vond het lijfje erg kort en niet echt in verhouding. Voor een peutertje vind ik dat heel schattig, maar voor Hanne heb ik het lijfje 4cm langer getekend. Ik gebruikte voor de rok wederom zoveel stof als ik had. Hanne heeft jurklengte 62cm nodig dus daarop baseerde ik me dan om de lengte van de rok te bepalen.
Het kind is gelukkig en ik stiekem ook. Op naaiweekend zei Marie – Paule me: Jij hebt zo een stijl, die ik onmiddellijk herken. Dat is leuk om te horen, maar ik ben me daar weinig van bewust. Ik denk wel dat ik kan zeggen dat dit een echte KaatjeNaaisels jurk is. Zwierig, maar simpel van lijnen met een stofje waar uiteraard roze inzit. Klopt deze analyse van mezelf of wat vinden jullie de KaatjeNaaisels stijl? Ik hoor het graag!

Marieke van Ikatee Couture

De patronen van Ikatee Couture zijn me helemaal op het lijf geschreven. Ik vind ze allemaal even prachtig! Ik merk dat de Franse patronen me meer liggen, dan bijvoorbeeld die van Amerikaanse makelij. De nieuwste telg van Ikatee heet Marieke en het is een van hun mooiere kindjes!

 

Er zijn massa’s opties. Ik koos voor het lijfje met ruffle mouwen en ruffles bij het knopenpad. Je kan kiezen voor een broek of een rokje. Ik deed het rokje omdag 6 knoopjes bij het toilet voor Hanne toch nog net teveel zijn. Maar ik vind de versie met de short die Laurence maakte eigenlijk nog een tikje mooier.

 

Ook ik deed mijn best om alles netjes af te werken en dat lukte wonderwel. Ik gebruikte een lang gekoesterd katoentje van Atelier Brunette dat ik vorige zomer bij Het Stoffenhuis kocht.

Bij de pas aan de achterkant gebruikte ik wit/zwart gestreepte paspel om eens ne keer geen goud te gebruiken.

 

Ik had wat schrik dat het rokje strak zou zitten, maar dat is niet het geval. De jurk is lekker koel voor warme dagen (geen voering) en toch heel stijlvol. Ik had trouwens geluk dat ze roze is, met gouden stipjes want het feit dat ze niet zwiert werd toch uitgebreid bekritiseerd :-).