Breien: de rufflesweater

Als de avonden donkerder worden, kruip ik graag met de breinaalden en zachte wol in de zetel. Sylvia postte een hele tijd geleden op instagram een voorproefje van haar aankomende breisel en ik kon het niet laten om even te gaan zoeken wat ze zou maken. Ik kwam uit op een pracht van een breipatroon, namelijk “My Daughters Ruffle Sweater” van Olinesmor.

Na het downloaden van het patroon, moest ik het toch eens eerst een keer of 5 lezen eer ik er iets van begon te snappen. Samen met Sylvia begon ik er aan en we hielpen mekaar vooruit met het eerste en tevens lastigste stuk.

De sweater wordt volledig gebreid op een rondbreinaald. Ik deed dat nog niet eerder maar vind het een tof systeem. De rijen lijken eindeloos, maar als je beneden bent is die trui wel zo goed als klaar.

Ik breide bewust een maatje smaller dan het patroon aangaf. Ik hou van wat aanpassendere breisels. Ik verlengde dan gewoon door Hanne de trui regelmatig te laten passen.

Ik gebruikte Drops Air, heerlijke zachte luchtige wol die niet kriebelt!


De setjes mens in mij, kon het niet laten om een bijpassend rokje te maken. Eentje van een gekoesterd lapje Art Gallery, dat ik ooit kocht bij Bellelien.


Ik leerde toch best wat technieken bij met het breien van deze trui, zo ook hoe je een breisel kan omzomen. Ik deed dat bij de ruffle, zodat hij niet omkrult en ga deze techniek nog meer toepassen.

Ik leerde ook steken afzetten op de “elastic bind off” manier via dit filmpje op You Tube. Ik deed ze zoom eerst op de manier waarop ik dat gewoonlijk doe, maar die bleek echt niet mee te rekken en Hanne kreeg de trui niet aan. Dus trok ik een deeltje terug los en deed het op deze manier. Nu is hij heel rekbaar. Ik herhaalde dat bij de mouwen.

Om die mouwen te breien, gebruikte ik de “Magic Loop” techniek. Ook hier hielp You Tube mij verder.


Het is hier de laatste tijd wat rustiger, en dat is helemaal te danken aan onderstaande fotobomber. Lieve James vervoegde ons gezin en een puppy opvoeden vraagt veel tijd. Maar hij is o zo ontzettend lief!

8 thoughts on “Breien: de rufflesweater

 1. Instant liefde! Wat een supertrui!
  Ik heb me ook het patroon gekocht. Je hebt toevallig niet alles gefilmd tijdens “the making of”?
  Ik hoop dat ik het na x lezen snap ;-).

 2. Waw! Ik hoop dit ook ooit te kunnen – ben nu al supertrots op mezelf omdat mijn allereerste cirkelsjaal ooit lijkt te gaan lukken haha.

 3. Super mooi zeg! Het breien van een echte trui dateert al van toen ik twaalf was … maar bij het zien van dit pareltje heb ik opnieuw wat meer zin om het allemaal nog eens uit te testen!
  Prachtig ook met het rokje!
  Enne veel plezier met jullie James!

 4. Wauw ik bewonder je! Ik kan breien maar grote stukken pffff – ik heb er het geduld niet voor 🙂 dit is echt prachtig! Hopelijk past hij lang 🙂

Comments are closed.