Theo wordt Thea: Tutorial + GIVE AWAY!

Ik beloofde een tuto voor de Thea, de jurk waarmee ik in de finale van de Zonen09 terecht kwam.
Voor wie wil weten wat er te winnen valt, scroll even tot helemaal onder :-).

Ik ga proberen stap voor stap uit te leggen hoe je van het patroon van Theo, een patroon voor Thea maakt.
Aangezien de tijd hier wat krap is, en ik zelf geen tijd heb om een Thea in mekaar te naaien, geef ik een korte beschrijving over hoe je de plooien moet stikken.
Voor al de andere stappen, verwijs ik je naar het patroon van Theo. Mamamasha heeft hier enorm veel werk ingestoken en verdient hiervoor dan ook alle lof!

Het is geen kleedje, dat snel, snel af is. En het vergt wat concentratie :-). Maar als ge rustig blijft, komt dat allemaal in orde! Klaar? Daar gaan we dan….
PATROONDELEN AANPASSEN

1. Je neemt je patroon van Theo/gaat het patroon van Theo hier kopen. Meet je dochter goed op en kies de overeenkomstige maat. Ik ga hier uit van Hanne haar maten en kwam uit op een 92 – SMALL.
2. Meet de afstand van onder de oksel tot aan de taille van je kleine meid. Bij Hanne was dit 15cm. Ik trek hier 1cm vanaf. Dat wordt dus 14. Onthoud dat getal en schrijf het ergens op.
Meet nog eens vanaf de oksel, tot net boven de knie (of de lengte die je graag aan het kleedje wil geven) en trek hier 1cm vanaf. Schrijf ook dit even ergens op.
3. Teken volgende patroondelen over met alle patroontekens die aangegeven zijn op het patroon:
     a. Voorpand – voorpandbeleg
     b. Rugpand
     c. Rugpas
     d. Staander
     e. Standaardkraag
     h. Korte mouw
4. De patroondelen die we gaan aanpassen zijn:
     a. Voorpand – voorpandbeleg
     b. Rugpand
                
5. Neem het patroondeel van het voorpand. Nu meet je vanaf de oksel het getal dat je berekende in stap 2. In mijn geval is dat dus 14 (rode lijn op de foto). Zet hier een streepje. Trek een lijn van de zijkant tot aan de middenvoor (MV) die loodrecht staat op de recht van draad (RVD) (blauwe lijn). Tot hier ga je straks je plooien dicht stikken.
Dan meet je deze lijn en deel je dit door 2. Teken loodrecht hierop een lijn van boven tot onder (blauwe stippellijn). Dit is de plaats waar straks je plooi gaat komen.
             
6. Doe hetzelfde voor het achterpand.

7. Teken de patroondelen over op papier en verleng de panden zodat ze het aantal cm hebben dat je gemeten hebt in stap 3. Je volgt gewoon de uitschuining die Theo al heeft. Op de foto zijn het de rode lijnen die ik extra tekende.
Trek ook de lijn die je maakte voor de plooien door tot onder. Neem al de andere lijnen ook over.
Nu heb je de patroondelen voor een gewoon A – lijn kleedje, zonder plooien. Hier kan je al iets leuk mee.

Verleng ook het belegdeel a’ zodat dit even lang is als je voorpand.

8. Nu gaan we de plooien verwerken in het patroon. Je moet op voorhand beslissen hoe diep je de plooien wil. Dit hangt af van een aantal dingen:
* De diepte van de plooien die je wil. Ik nam voor Hanne haar jurk aan elke kant 5cm (dus er komt een stuk van 10cm extra per plooi). Voor een grotere maat zal het beter zijn als je diepere plooien neemt.
* Of je het patroon van de stof wil laten doorlopen: Dit gaat het gemakkelijkste met een geometrische print. Meet je patroon een keer of leg het tegen mekaar. Maak de plooien zo diep als je wil maar zie dat als je de plooi maakt dat het mooi doorloopt als je het tegen mekaar gaat stikken. Dan meet je de afstand tussen lijnen en dat wordt je plooidiepte. Hopelijk maakt de tekening het wat duidelijker.

Neem een groot stuk patroonpapier en teken hier een lange lijn op. Aan weerzijden teken je evenwijdig een lijn gelijk aan de diepte van de plooi (bij mij dus 5cm).

                                  

Deze plooi je gelijk je de plooi later in je stof gaat maken. Werk secuur en steek vast met speldjes.

                                  
Nu neem je het patroondeel van het voorpand dat je maakte in stap 7. Je legt de lange lijn die je tekende op het midden van de plooi. Speld vast en teken het over. Knip dit patroondeel uit terwijl de plooi nog toe is.

 

Voila, je hebt nu je patroondeel voor het voorpand. Hetzelfde doe je voor je achterpand. Teken overal naad rond.

Deze techniek kan je altijd gebruiken om plooien in een patroondeel te tekenen.

KORTE WERKBESCHRIJVING


1. Maak de stolpplooien in het voorpand en het achterpand (meer uitleg hier). Strijk de plooien er goed in tot onder. Stik vast van boven tot aan de lijn die je tekende in stap 5 (de taille dus). Hecht goed aan het begin en het einde.

2. Als je de print wil laten doorlopen, helpt het om de driegen. Hou je werk tegen het licht, zo kan je goed zien of je print mooi doorloopt. Ik teken met krijt de lijn waar ik moet stikken op de stof, zodat ik deftig rechtdoor kan stikken. Voor tips omtrent het doorlopen van een patroon verwijs ik graag naar mevrouw Spiegelstiksels die daar een zeer duidelijke uitleg over geeft!

3.  Doe gewoon verder met zoals in de werkbeschrijving van Mamamasha’s Theo staat.

Vragen staat vrij, opmerkingen ook!

Ik zie graag jullie creaties, je mag ze altijd posten in de Flickr groep: https://groups.yahoo.com/neo/groups/TheoThea/photos/photostream

En dan nu: de GIVE – AWAY
Ik mag van Mamamasha 1 papieren patroon van Theo weggeven.
Zelf maak ik voor de winnares de patroondelen van Thea in 1 maat naar wens die dan mee opgestuurd worden met het patroon. 
Wat moet je doen om te winnen:
* Je laat 1 reactie na onder dit bericht. Dubbele reacties tellen niet mee. 
* Volgers gaan 2 keer in de pot
* De give – away loopt tot zaterdag 19 juli 2014 – 20u.
Succes! 

Deze tutorial mag vrij gebruikt worden, maar net zoals het patroon niet voor commerciรซle doeleinden. Een linkje naar deze post is altijd fijn!
97 thoughts on “Theo wordt Thea: Tutorial + GIVE AWAY!

 1. Leuk, ik dacht dat ik nog even moest wachten om zo'n Theo te maken, omdat 't zoontje nog niet oud genoeg is voor maat 92. Maar grote zus zal zeker wel interesse hebben in een Thea. Dus waag ik ook graag mijn kans. Ik volg je via bloglovin.

 2. Ik ben nog maar net beginnen naaien maar het begint al lichtjes een verslaving te worden! Met 2 kleine maar pittige dales in huis zou dit karaktervol kleedje niet misstaan…

 3. Ooo!!! Hier wil ik wel een gokje op wagen. Zo in love with the dress!!! Zal mijn dametje ook zo mooi staan als jouw poppetje <3

 4. Hey, had jouw Thea al gezien bij de wedstrijd van Zonen09 en ben er helemaal weg van! Het is een model dat ook mijn dochtertje van 4 perfect zou passen. Het patroon Theo heb ik echter nog niet … dus eindelijk eens iets winnen zou in dit geval wel SUPER zijn! Ik duim (voor mezelf ๐Ÿ˜‰ )

 5. Dit zou een geweldige reden zijn om eindelijk een Theo voor mijn jongens te maken en die Thea voor de dochter!

 6. Ik zie mij hier eerlijk gezegd niet zo snel een Thea maken voor mijn zonen, maar misschien kan ik een nichtje wel plezieren …. ik doe dus graag mee, en vindt het superfijn dat je dit met ons deelde !

 7. Wauw, zo lief van jou om de tutorial hier te zetten! Daar kruipt toch ook heel veel tijd in he. Echt knap!

 8. Wauw, dat kleedje zit al in mijn hoofd sinds het hier verschenen is. Zo gauw dochterlief in een 92 past, rolt dit van onder mijn machine. Ik doe dus graag mee aan deze toffe give-away!
  (en ik volg via bloglovin)

 9. Bedankt voor de geweldige duidelijke tutorial. Op gebied van patroontekenen heb ik nog heel wat te leren. Heb me onlangs opgegeven voor lessen patroontekenen. Maar ik ga dit alvast proberen. Het kleedje is zo schattig! Proficiat met de finaleplaats. En natuurlijk ben ik kandidaat voor de give-away!

 10. (Ik had zonet al een reactie geschreven, maar die bleek weg, dus hopelijk geen dubbele reactie, anders sorry!) alleszins bedankt voor de leuke tutorial! Ik had je wedstrijdkleedje al onthouden, want hier enkel meisjes en dus leuk om weten dat het patroon eventueel wel meisjes-aanpasbaar is ๐Ÿ™‚ ik doe dus ook graag mee met je give-away, en ben ook al een goeie maand een blije volger van je blog!

 11. Oh wat een leuke tutorial en vooral een super leuke give-away, want allereerst teken ik niet zo graag patronen over, ten tweede heb ik een dochtertje die hier prachtig mee zou staan en sinds het zien van dit kleedje op facebook ben ik volger geworden. Dus ik doe hier heel graag aan mee!

 12. Jouw Thea vond ik zeer geslaagd. Je dochter staat er geweldig mooi mee. En natuurlijk zou het leuk zijn een poging te kunnen wagen om dit voor mijn kleinste uk te evenaren.
  PS: Ik ben volger via bloglovin

 13. Heel blij met de tuto, staat op mijn verlanglijstje om te maken. Zou super zijn om de theo en de thea voor mijn 2 lievekes te kunnen maken in hetzelfde stofje.

 14. Bedankt voor de tutorial! Ik heb altijd al overwogen voor het patroon te kopen voor de kleine man, maar nu zou ik deze nog een kunnen gebruiken voor mijn dochter.
  Nu maar duimen dat ik eruit gekozen word!

 15. Wat leuk! Eerst een geweldige tuto en dan nog kans maken op het patroon! Het leven kan mooi zijn. ๐Ÿ˜‰

 16. Ooh ik doe heel graag mee voor zo'n schitterend patroon! Ik volg je al even en blijf dat met veel plezier doen als je zo'n duidelijk tuto's online zet ๐Ÿ˜‰

 17. Oh, wat mooi en duidelijk! Ik waag mijn kans. Ik zoek alvast tijd voor een Theo en een Thea. En ik word sito presto volger.

 18. Superleuk die thea! Heb 'm direct gepind om hem ooit in de toekomst een te maken (gelukkig nog tijd met mijn buikmeisje). Een theo winnen zou natuurlijk ook superleuk zijn met de broers in huis!
  Ik ben ook al volger:)

 19. Stel je voor! Een theo winnen voor de zoon en een thea-op-maat voor de dochter, zou GEWELDIG zijn ๐Ÿ˜‰
  (ik volg je al …)

 20. Waaw! Wat een prachtig kleedje! En de uitleg is ook heel duidelijk. Daar moet ik me toch ook eens aan wagen. En laat de dochter nu net vorige week gevraagd hebben naar een kleedje met koopjes vooraan…
  Alleen moet ik nog een hemdjespatroon zoeken. Misschien win ik hier Theo wel. Dat zou handig zijn! Oh ja, ik ben een volger…

 21. Dit wil ik ook wel eens proberen, en met jouw uitleg moet dat zeker lukken.
  Kan ik met 1 patroontje mijn 3 kapoenen blij maken!

 22. Supermooi!! Van theo een thea maken, was waarschijnlijk niet simpel, dus een dikke proficiat om toch maar te winnen!! Ik wil graag mijn kans wagen, dan kan ik voor mijn spruitje zoiets moois maken.
  Nu nog volger maken, dan kan ik nog meer van dat moois zien!
  Marij

 23. Ik volg vanaf nu. Mijn zoon heet Theo, een schande dat ik het patroon nog niet kocht. Ik waag dus graag mijn kans. Ook een dochter, als ik win dubbel prijs dus ๐Ÿ™‚

 24. Ik volg je al n hele tijd en ik vind je Thea prachtig! Ik zou bijna nog een dochter willen als ik dat zie, maar kan m anders ook wel voor mijn metekindje maken!
  Theo'kes zal ik dan vr mijn zonen naaien!

 25. Zo leuk, was absoluut mijn favoriet! Een jongenspatroontje dat ik zowel voor mijn zoontje als mijn dochtertje kan gebruiken! Ideaal!

 26. ik kom voor de eerste keer op deze blog terecht (via FB). Ik vind dit een super mooi kleedje, zou ik graag wel willen proberen voor mijn dochter. Maar dan 2 maatjes groter ๐Ÿ™‚

 27. Jawadde hoe leuk is dat kleedje en aangezien ik hier nog twee kleine dochtertjes heb rondlopen, zou dat wel ne supertoffe kado zijn. Door tijdsgebrek kom ik al zo weinig aan naaien toe dus zo'n kant en klare Thea zou super zijn!
  noemi_discry@yahoo.com

 28. Dankjewel voor de uitleg. Ik vond je Thea onmiddellijk geweldig en die staat sindsdien bij mijn likes ๐Ÿ™‚

 29. Toen ik jouw jurkje zag opduiken tijdens de Zonen09 wedstrijd had ik al beslist dat ik er ook zo รฉรฉntje wou maken, dus super dat je deze tutorial bijvoegt! En dan nog eens de kans om meteen de patroondelen te winnen, dat maakt het helemaal top!

 30. Ik kan niet wachten tot mijn dochtertje Eva groot genoeg is voor maat 1 van Theo/Thea. Komt er ook nog een woordje uitleg bij die knappe mouwrandjes? Ik ben alvast zwaar fan van Thea. Proficiat met je finaleplaats!

 31. Proficiat met je finaleplaats in de zonen09 wedstrijd! Fijn dat je je tutorial wil delen. Ik heb het digitale patroontje van Theo maar met een papieren versie zou ik nog heel blij zijn. Een Thea voor de dochters maken zie ik wel zitten.

 32. Oh super, wat lief van je om de tutorial te delen. Ooit, als ik Theo eindelijk eens uit de kast haal (dus nee, ik doe niet mee want het patroontje ligt al in mijn kast), dan gebruik ik je tips om een Thea te maken voor dochterlief. Merci!

 33. Ik ben je blog een tijdje geleden beginnen volgen en ik heb hier al veel mooie dingen zien passeren. Jouw Thea kan zo in de winkel. Ik weet niet of ik het al zou kunnen klaarspelen, maar met een compleet aangepast patroon durf ik het in de toekomst wel proberen.
  fingers crossed dus ๐Ÿ™‚

 34. ***wow wow wow*** das hier liefde op het 1e gezicht met dat jurkje !!! hoop het ooit zelf te kunnen maken. dus jouw tutorial zal ergens goed bewaard worden…

 35. Ook ik doe heel graag mee. Mijn dochter heeft al zo lang niks meer zelfgemaakts gekregen. Ze zou er heel blij mee zijn. Zodra ik terug voldoende slaap krijg van de kleinste, bestel ik het patroon en probeer ik er een thea van te maken ๐Ÿ™‚
  Ik ben volger trouwens ๐Ÿ˜‰

 36. ik zal volgen als Tinneke Joosten denk ik mlaar reageren onder men man zen naam… omdat ik het gewoon niet onder de knie krijg deftig om te gaan met de blogs… en nu maar hopen dat ik is iets win ๐Ÿ™‚ ๐Ÿ™‚ zalig jurkje!!!!!

 37. Daar doen we natuurlijk zeer graag aan mee ๐Ÿ™‚ you never know ๐Ÿ™‚ 't zou fijn zijn ๐Ÿ™‚ (en ik volg je ๐Ÿ˜‰ )

 38. Ik was al van de eerste keer ik haar zag verliefd op uw Thea, dank u voor deze tuto!

 39. wat mooi!! mijn dochtertje is een heuse kleedjes-fan, dus het zou fijn zijn om eens wat anders vanonder mijn machine te toveren ๐Ÿ™‚ jammer genoeg niet zo sterk in het knutselen aan patronen, dus fingers crossed voor de give away ๐Ÿ™‚

 40. Ben zelf ooit aan dit soort patroon begonnen vanaf een hemdje en ben helemaal de mist in gegaan! Dank u voor deze tuto en hopelijk win ik misschien (wat tijd) met de give away!!!

Comments are closed.