Een Jackie met kuren

Ik ben al dik achter, met nu pas een Jackie te maken. Maar dit leek me het ideale lentejasje voor mijn klein patéke. 
Al ging het niet van een leien dakje. Dat lag meer aan mij dan aan het patroon. Als eerste stikte ik 2 delen van een voorpand niet met de goede kanten op mekaar. Alles weer los (incl. de zakjes) en opnieuw.

Dan kwam ik in de knoei met de mouwen. Ik had gewoon veel te veel stof aan de mouwkop. En nu maakte ik toch nog al jasjs, maar dit had ik nog niet voor. Na 3 keer lostornen besloot ik raad te gaan vragen aan Mevrouw Iene – Miene zelf. En ik kreeg dit antwoord:

Met mantelstoffen of gabardine met ietsje stretch in lukt dat inderdaad vlot, maar met gabardine die totaal niet rekt en vrij stug is, is het moeilijk om de toegift voor de mouwen weg te werken.

Wat je kan proberen is een rimpeldraad stikken (grote steeklengte en spanning wat verhogen) tussen de knipjes. Je mouw komt dan vanzelf al wat ‘boller’ te staan. Evt kan je de rimpeldraad ook nog wat aantrekken als je er nog niet geraakt. En dan spelden & stikken. Je moet dan wel opletten dat je geen rimpeltjes stikt, dus goed rekken tijdens het stikken is wel nodig.

Als je er nog niet geraakt (bij mij lukte het zo met stevige katoenen stof, maar niet met gabardine met polyester in (die totaal niets rekt) dan moet je de mouw wat aanpassen. Je moet er in feite voor zorgen dat de lengte van de mouwkop kleiner wordt. Dat doe je door de lijn minder gebogen te maken. Ik zette op het mouwpatroon een streepje 2 cm onder het streepje dat de schoudernaad aangeeft. En 1 cm onder de 2 andere streepjes. Dan teken je een nieuwe mouwkop door de 3 streepjes en je eindigt op het originele beginpunt van de mouw aan beide kanten – die nieuwe mouwkop is minder gebogen en dus iets minder lang, waardoor je minder moet toegeven.


25/2 Foto bij de handleiding van Ienemiene. Hier dient wel nog naad bijgetekend te worden.Zoals ge ziet, is dat dus vrij goed gelukt. Ik had er al wat teveel aan gepruld, daarom dat het hier een daar nog niet 100% is. Maar met deze tip zou een volgende zomerversie toch perfect moeten zijn. En verder echt geen klachten hoor, super patroontje en fijn uitgelegd.

Als extra’tje voegde ik klepjes toe aan de zakjes. (Dat ging wel goed)

 

Goh en laat het nu vandaag toch wel zeker 15°C zijn hier achter in de tuin. Zaaaaalig!


Patroon: hier
Stoffen: Modestoffen Stals – Buitenstof
Voering: Facebook

Follow on Bloglovin

18 thoughts on “Een Jackie met kuren

  1. Knap gedaan! Het is een schoontje! Al krijg ik nu ik dit lees toch wel wat angst om aan mijn manteltje te beginnen… :-/ ! Maar de aanhouder wint zeker 🙂 !

    1. Ge moet daar niet bang voor zijn, het is echt niet zo moeilijk hoor! De instructies zijn heel duidelijk! Ik heb net een foto van mijn mouwdeel erbij gepost, dan zie je dat het echt zo moeilijk niet is.

Comments are closed.